Foto: Joerg Ehms / AP

Foto: Joerg Ehms / AP

Svart dag och riktig katastrof i Duisburg när 19 besökare på Techno festivalen Love Parade dör.

Festivalen hade lockat till sig nära 1,4 miljoner människor men festivalområdet hade inte plats för alla.

1,4 miljoner är en gigantisk siffra som är svår att ta till sig.  När man simulerar scenarier och skapa organisation att bl.a förändra ett stort publikflöde ser man en del vilka krafter som ett publikflöde utgör. Hur ingången som bestod av en 200 meter lång tunnel påverkade återstår att se. När publiktrycket ökar från båda hållen finns inte mycket att sätta emot om arrangören inte har organiserat och anordnat skyddsbarriärer i ett tidigt skede.  En annan viktig förberedelse är att i tid våga stoppa ett oväntat publikflöde. Det beslutet är svårt om man inte är ordentligt förberedd och frågan när man stoppar är mycket enkelt att diskutera i efterhand men svårt att bedöma på plats utan riktig planering.

Planering, organisation och riskscenarier är ett måste för att undvika katastrofer. Jag är övertygad om att även dessa arrangörer har skissat på olika riskscenarier. Men vad gick fel?

Självklart blir det en stor utredning. Hoppas bara att resultatet blir efter en grundlig bedömning och kunna utgöra ett underlag för andra arrangörers planering och organisation så framtida  liknande händelser kan undvikas.

Mina tankar går just nu till alla de inblandade och anhöriga som drabbats.

Lev säkert

Svenolof

Länkar:

DN  DN  DN  SvD  SvD  SvD  AB  SydSv  GP  HD  Expr

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.